JOGA NIDRA

Šta je joga nidra?

Ako ste ikada bili na času joge, na kraju časa ste iskusili joga nidru- vođenu meditaciju koju praktikujemo u ležećem položaju (šavasani). Kako većina ljudi (pa i vežbača) nije upoznata sa terminom i/ili njegovim značenjem, etimološki- joga nidra je svesni, psihički san jogina. Joga znači jedinstvo, a nidra na sanskritu označava san. Međutim, i hipnoza se zasniva na nekim sličnim principima, jer je hypnos personifikacija za san. Obe tehnike koriste suptilni nivo kako bi uticale na celinu našeg bića i postoje velike podudarnosti između njih. Možda me je, kao hipnoterapeuta i joga instruktora, upravo to i navelo da se dublje upustim u izučavanje joga nidre.

Zašto je bolja od hipnoze?

Hipnoterapija je moćna metoda i praktikujući je godinama, svedočim pozitivnim promenama kod klijenata. Dakle-funkcioniše. U isto vreme, kao instruktor joge ali i kao vežbač, postepeno otkrivam da je domašaj joga nidre daleko veći od domašaja hipnoze. Zašto? Zato što je hipnoza fokusirana na odnos tela i uma, dok nidra transcendira odnos telo-um, utičući na njih, ali sa ciljem spoznaje naše prave prirode, našeg duhovnog bića, odnosno onoga što jesmo. Ona ima spiritualniji, širi koncept, viši cilj i domašaj od hipnoze. Ukoliko želite da se oslobodite neke neželjene navike ili da razvijete neku preferabilnu osobinu, hipnoza je svakako dobar izbor. Ali, ukoliko želite da probudite uspavane potencijale, proširite svest na dubokom nivou i pokrenete intuiciju, kreativnost, isceljenje i izobilje na svim nivoima- moj savet će uvek biti joga nidra.
U joga nidri su obe hemisfere mozga simultano aktivne, što dalje znači da mi sa pozicije celovitosti stvaramo pozitivne promene u našim životima. I to je jedina tehnika koja paralelno angažuje obe hemisfere, dok druge utišavaju levu, a stimulišu desnu stranu mozga.
Dalje, ono što je jedinstveno u ovoj praksi je moć namere koju koristimo. Naša rezolucija (na sanskritu-sankalpa) je obećanje koje dajemo sami sebi, lična odluka da nismo na autopilotu, već da svesno menjamo svoj život nabolje. Od afirmacija i drugih oblika odluka razlikujemo je po tome što je formulišemo u tihom stanju apsolutne ljubavi i jedinstva, gde mi već jesmo božansko biće i ono što želimo da postignemo. Klasične afirmacije mogu biti neefikasne ako naša uverenja odudaraju od onoga što afirmišemo i to dovodi do stvaranja unutrašnjeg konflikta. Afirmacija na svesnom nivou može da zvuči „Srećan sam“, dok uverenje ponavlja „Ne, nisi“ i progres neće postojati. Zato je joga nidra, kod koje odlazimo u koren onoga što želimo menjati, učinkovitija i može se potkrepiti afirmacijama, kako u relaksiranom, tako i u svesnom, kompletno budnom stanju.

Yoga nidra is meditation made easy

Ako želite da postignete benefite meditacije, ali vam je izazovno da nepomično sedite duži period vremena, ako imate poteškoća da zaustavite misli, ako ne možete da boravite u sadašnjem trenutku, da se fokusirate samo na dah…Probajte ovu drevnu tantričku metodu! Kamini Desai, fantastična žena od koje sam imala privilegiju da učim, osnivač Amrit Yoga Instituta na Floridi i pored Ričard Milera svakako jedna od najboljih i najkompetentnijih učitelja, kaže “yoga nidra is meditation made easy”. Najlepše odlike joga nidre su jednostavnost i lakoća primene. Nije vam potrebno bilo kakvo prethodno iskustvo u meditaciji ili nekoj drugoj praksi. Naše telo prirodno zna kako da spava, samo bi mu valjalo obezbediti dobar okvir za to, da relaksaciju svojstvenu snu, iskoristi za viši cilj od pukog odmora.
Povlačenjem čula na unutra, odvajanjem od vremenskih i prostornih ograničenja i identifikacija, sabranošću uma, pokrećemo snažne procese revitalizacije, samorazvoja i napretka, a sve to činimo bez ikakvog napora. Ležimo na leđima i pratimo instrukcije. Na ovaj način angažujemo biološke aspekte sna za postizanje potpunog fizičkog, emocionalnog i mentalnog opuštanja. Običan biološki san je statičan, dok je joga nidra vid psihološkog (jogijskog) sna, u kome samo fizičko telo “spava”, dok je svest budna(dinamična).

Prednosti joga nidre

Bez obzira na uzrast, pol, fizičku spremnost. Svako može leći u pozu šavasane i pratiti uputstva. Ako je ležeći položaj u nekim situacijama zahtevan, može se raditi i sedeći. Iako u nazivu sadrži reč „joga“, nije neophodno da praktikant joga nidre vežba jogu ili da bude u posebnoj fizičkoj kondiciji. Joga nidra namenjena je prvenstveno onima koji žele da se opuste, oslobode napetosti i umanje negativne efekte stresa i to je najčešća i uobičajena primena joga nidre. Može da se koristi za otklanjanje blažih slučajeva anksioznosti, depresije, trauma i oslobađanja zavisnosti.

Svaka nova joga nidra je zasebno iskustvo, nekada ćete se sećati većine stvari, nekada ne. Nekada ćete možda i zaspati, ali ništa od svega ovoga nije pogrešno.
Pojedinim ljudima je teško da meditiraju. Nekima je i vreme izazov. Joga nidra je zato mnogo lakša za praktikante jer ne postoje striktna pravila (kao u nekim praksama gde bi trebalo jednom ili 2x dnevno da meditirate ili činite nešto drugo).
Moćnija je od uobičajenih meditativnih tehnika. Faze skeniranja tela ili samo svesnost o disanju, sami za sebe, mogu biti korišćeni za redukciju stresa i poboljšanje zdravlja

Pruža vam mogućnost da se intimnije, bolje, upoznate sa samim sobom

Postoje joga nidre posebno dizajnirane za decu i već od 3. godine života, deca mogu kroz bajkovite meditativne opise da uživaju u iskustvu moćne relaksacije. Za stariju decu i tinejdžere, ovo je odličan alat za postizanje boljih rezultata ne samo u školi, već i u sportu i svim ostalim interakcijama i aktivnostima.

Dodatni benefiti :

  • Oslobađa serotonin
  • Povećava melatonin, oksitocin, endorfin, dopamin, hormon rasta,….
  • Utiče pozitivno na rad pinealne žlezde
  • Smanjuje stres i omogućava kompletnu relaksaciju tela, duha i uma
  • Smanjuje kortizol (koji ubrzava procese starenja, snižava imunitet, utiče na krvni pritisak, povećava loš holesterol, smanjuje mišićnu masu, povećava abdominalno nakupljanje masti…)
  • Redukuje anksioznost, ljutnju, depresiju…I dovodi do popravljanja raspoloženja
  • Poboljšava san (može se koristiti kod insomnija)
  • Popravlja naše reakcije na spoljne stimulanse, čini da lakše podnosimo izazove

Da li je možemo praktikovati sami ili nam je potrebno vođstvo instruktora?

Bilo bi dobro da oni koji nemaju iskustva u joga nidri, za početak rade pod vođstvom iskusnog instruktora. Kada steknu iskustvo, mogu raditi i samostalno ili slušati preporučene joga nidre sa YouTube-a ili drugih izvora, kao i snimljene joga nidre koje su specijalno za njih dizajnirane. Ako je cilj samo opuštanje, može se raditi u grupi.

Zakažite svoju individualnu seansu

Joga nidra ima terapeutski karakter i uz pomoć ove tehnike se može raditi na usvajanju pozitivnih uverenja, promeni obrazaca ponašanja, redukciji stresa, boljem fizičkom i mentalnom zdravlju. Takođe, individualno dizajnirane sesije dovode do istih (i boljih) rezultata kao i hipnoterapija, a sam proces je vrlo prijatan I opuštajući. Klijenti takođe imaju opciju dobijanja snimljenih individualnih nidri, kako bi neograničen broj puta mogli da uživaju u njima i brže napreduju.

Sertifikovani instruktor

Učenje koje primenjujem je deo Integrative Amrit method sistema koji je osmislila Kamini Desai i sertifikovana sam za rad sa odraslima i decom, što me čini prvim i jedinim instruktorom joga nidre na našim prostorima.

Neke od joga nidri možete poslušati na mom YouTube kanalu: